maanantai 8. helmikuuta 2016

Kumihimo-tekniikka

Kumihimo-tekniikka on perinteinen Japanilainen punostekniikka. Kyseinen tekniikka on varsin yksinkertainen, ja siihen ei tarvita kuin kumihimo-levy ja lankoja. Itse olen ostanut kumihimo-levyn Blingistä (Turussa sijaitseva helmikauppa). Levyt ovat edullisia, ja niitä saa pyöreinä että neliön mallisina. Pyöreillä saa tehtyä punosta joka on pyöreää ja neliönmallisia käyttämällä saa levynauhaa.

Kumihimo-tekniikalla jotkut ovat tehneet mm. näyttelykoirien talutusremmejä, mutta niillä voi tehdä myös rannekoruja ja muita nyörejä.

Kumihimo-tekniikkaan voi käyttää mitä tahansa lankoja, esim. satiininauhaa ja jopa ompelulankaa, mutta siitä tulee hyvin ohutta. Lankojen määrä, sekä langan paksuus vaikuttaa työn lopputulokseen ja nyörin vahvuuteen.

Omissa töissäni olen käyttänyt pääasiallisesti puuvilla-lankaa. Työhön tarvitaan vähintään (4) neljä lankaa, mutta voi käyttää useampaakin, kunhan ovat parillisia määriä.
4 kpl 1m:n pätkää lankaa alkuvaiheessa riittää n. 20cm pitkään valmiiseen työhön.

Lankoihin voi myös pujottaa helmiä, mutta silloin suosittelen käyttämään puolia joihin langan päät laitetaan. Samoin myös silloin kun tehdään pidempää kuin 20cm pitkää työtä. Langat voivat sotkeutua muuten, ja työstä tulee kaksin verroin haasteellisempaa.

Kumihimo-tekniikkaan löytyy Youtubesta pilvin pimein ohjeita, suurin osa kylläkin englannin kielellä.
Perusohje on kuitenkin yksinkertaisuudessaan se, että:
1.Mitataan halutun verran lankoja, laitetaan ne keskellä olevaan reikään ja työn alkupäähän laitetaan paino. (esim. mustekynä käy kunhan se pysyy nyörin alapäässä ja sen saa siitä irti myöhemmin)

2. Langat laitetaan levyyn kiinni neljännesosiin viivojen molemmille puolille lanka.

3. Levy pyörii aina nuolen suuntaan, ylhäältä siirretään oikean puolimmainen lanka alas (kuvassa 24/25-välin lanka siirretään 7/8 väliin), ja alhaalta siirretään vastaavasti vasemman puoleinen ylös (9/10 välin lanka siirretään 23/24 väliin).


Mallikuva lankojen alkuasettelusta


4. Ja työ käännetään nuolen suuntaisesti toisen värin kohdalle. Toistetaan kohtaa 3. kunnes työ on halutun mittainen.

5. Työ päätellään, ja tehdään viimeistelyt. Esim. jos haluat rannekorun, laitat molempiin päihin lukon osat.

Esimerkki valmiista työstä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti